لوپوس و بارداری
اگرچه بیماری لوپوس خطر عوارض خاصی را در دوران بارداری افزایش می دهد؛ اما بارداری سالم با وجود داشتن این بیماری ممکن است. در صورتی که مبتلا به لوپوس هستید، باید قبل از بارداری با پزشک خود همکاری کرده و یک برنامه ریزی برای دوران بارداری خود داشته باشید.
قبل از بارداری
حداقل 3 تا 6 ماه قبل از اقدام به بارداری، با پزشک خود صحبت کنید. صحبت های اولیه با پزشک به شما این امکان را می دهد که برنامه ای برای یک بارداری ایمن داشته باشید. ممکن است لازم باشد 3 تا 6 ماه قبل از اقدام به بارداری، داروهایی را که به خاطر بیماری لوپوس مصرف می کردید، تغییر دهید. با همکاری پزشک خود می توانید خطرهایی را که این بیماری ممکن است در دوران بارداری به وجود آورد، کاهش دهید.
قبل از آن که اقدام به بارداری کنید، بهتر است صبر کنید تا شدت بیماری لوپوس به کمترین میزان خود برسد و با داروهایی که مصرف آن ها در دوران بارداری بی خطر هستند، بیماری شما به خوبی کنترل شود.
در صورتی که آمادگی لازم برای بارداری را ندارید، باید از روش های پیشگیری برای جلوگیری از بارداری ناخواسته استفاده کنید.
خطر عوارض بارداری در چه کسانی بیشتر است؟
همه افراد مبتلا به لوپوس در معرض خطر عوارض بارداری قرار دارند؛ اما برخی عوامل ممکن است احتمال خطر را افزایش دهند، مانند:
• فشار خون بالا
• مشکلات کلیوی
• مشکلات خون، مانند لخته شدن خون یا نداشتن پلاکت کافی
• وجود نوع خاصی از پروتئین ها (به نام آنتی بادی های آنتی فسفولیپید) در خون که ممکن است خطر لخته شدن خون و از دست دادن بارداری را افزایش دهند.
اگر در گذشته هر کدام از این مشکلات را داشته اید (حتی اگر اکنون دچار هیچ کدام از آن ها نیستید) و اگر در بارداری های قبلی خود دچار عوارضی شده بودید، احتمال بیشتری وجود دارد که دچار عوارض بیماری لوپوس بشوید.
در صورتی که همکاری نزدیکی با پزشک خود داشته باشید و تا قبل از آن که علایم بیماری شما کنترل شود، اقدام به بارداری نکنید، شانس بسیار خوبی برای داشتن یک بارداری سالم خواهید داشت.
لوپوس در بارداری
آیا می توان مصرف داروهای لوپوس را در دوران بارداری ادامه داد؟
بستگی به داروهایی دارد که مصرف می کنید. مصرف برخی از داروهای لوپوس مانند هیدروکسی کلروکین در دوران بارداری بی خطر است؛ اما برخی دیگر از داروهای لوپوس، مانند متوتروکسات می توانند باعث نقص های مادرزادی جدی بشوند.
جالب است بدانید که برخی از داروهای لوپوس می توانند تا چند ماه پس از قطع مصرف آن ها، در بدن شما باقی بمانند. به همین دلیل لازم است 3 ماه قبل از اقدام به بارداری، مصرف داروهای خود را قطع کرده یا آن ها را تغییر دهید.
در مورد این که کدام داروها برای شما بی خطر هستند، با پزشک خود صحبت کنید.
اگر در دوران بارداری، داروی خطرناکی را مصرف کرده باشیم، چه می شود؟
در این صورت نگران نباشید و بلافاصله با پزشک خود در میان بگذارید. پزشک شما می تواند به شما کمک کند تا مصرف داروهای خود را قطع کرده یا آن ها را تغییر دهید. همچنین با شما در مورد خطرهایی که مصرف داروهای مختلف به دنبال دارند، صحبت خواهد کرد.
در دوران بارداری
برای حفظ سلامتی شما و فرزندتان در دوران بارداری، باید تحت نظر متخصص طب مادر و جنین، روماتولوژیست و پزشکان دیگر باشید.
هر چند وقت یک بار که پزشکان شما توصیه می کنند، باید توسط آن ها ویزیت شوید. این ویزیت ها اهمیت بسیاری دارند و هرگز نباید از انجام آن ها خودداری کنید. پزشک با آزمایش خون و ادرار شما می تواند مشکلات بارداری را بررسی کند. انجام این آزمایش ها به یافتن مشکلات زود هنگام و درمان آسان تر آن ها کمک خواهند کرد.
بهتر است زایمان خود را در بیمارستانی که بخش مراقبت های ویژه نوزادان (NICU) دارد، انجام دهید تا در صورت هر گونه عارضه، بتوانند نوزاد شما را تحت مراقبت خود داشته باشند.
افراد مبتلا به لوپوس در معرض چه عوارضی قرار دارند؟
بسیاری از افراد مبتلا به لوپوس، بارداری سالمی را تجربه خواهند کرد، اما لوپوس می تواند خطر ابتلا به چندین عارضه جدی را افزایش دهد، از جمله:
• لخته شدن خون
• مشکلات کلیوی
• فشار خون بالا (که می تواند منجر به یک بیاری جدی به نام پره اکلامپسی شود)
• مشکلات رشد (رشد خیلی کند جنین در رحم)
• سقط جنین (از دست دادن بارداری قبل از هفته بیستم بارداری)
• مرده زایی (از دست دادن بارداری بعد از هفته بیستم بارداری)
• داشتن یک نوزاد مبتلا به لوپوس نوزادی یا بلوک قلبی (شرایط نادری که می تواند نوزاد را تحت تأثیر قرار دهد)
برخی از افراد مبتلا به لوپوس دارای آنتی بادی های فسفولیپیدی (پروتئین های خاصی در خون که می توانند خطر لخته شدن خون و سقط جنین را افزایش دهند) هستند. اگر آزمایش خون شما نشان دهد که شما این آنتی بادی ها را دارید، پزشک شما دارویی را برای جلوگیری از لخته شدن خون در دوران بارداری برای شما تجویز خواهد کرد.
پره اکلامپسی چیست؟
پره اکلامپسی یک مشکل جدی فشار خون است که در دوران بارداری اتفاق می افتد و اگر به موقع درمان نشود، می تواند باعث سایر مشکلات سلامتی از جمله آسیب کلیه، مشکلات لخته شدن خون و تشنج بشود.
افراد مبتلا به لوپوس بیشتر در معرض ابتلا به پره اکلامپسی و بیماری مرتبط با آن به نام سندرم هلپ قرار دارند. سندرم هلپ باعث مشکلات جدی در کبد و خون می شود.
لوپوس در بارداری
پره اکلامپسی می تواند بسیار خطرناک باشد؛ اما درمان زودهنگام آن این خطر را تا میزان قابل توجهی کاهش می دهد. در صورت داشتن هر کدام از این علایم در دوران بارداری، بلافاصله کمک بگیرید:
• تاری دید یا تغییر ناگهانی در بینایی
• سردردهای شدید
• درد شدید در قسمت بالای شکم (به طور معمول در زیر دنده ها در سمت راست)
• مشکل تنفس یا تنگی نفس شدید
چگونه می توانم از ابتلا به پره اکلامپسی جلوگیری کنم؟
مصرف روزانه آسپرین با دوز پایین (که آسپرین بچه هم نامیده می شود) ممکن است به کاهش خطر ابتلا به پره اکلامپسی کمک کند. در مورد مصرف آسپرین با دوز پایین در دوران بارداری با پزشک خود صحبت کنید.
در صورت داشتن علایم لوپوس در دوران بارداری، چه باید کرد؟
در صورت عود کردن یا بدتر شدن علایم بیماری لوپوس در دوران بارداری، بلافاصله به پزشک خود اطلاع دهید. پزشک می تواند علایم شما را با داروهایی که به جنین آسیبی وارد نمی کنند، درمان کند.
بعد از بارداری
برخی افراد بلافاصله پس از زایمان دچار پره اکلامپسی یا سندرم هلپ می شوند. بروز این مشکلات پس از آن که از بیمارستان مرخص شدید، به ندرت پیش می آید؛ اما اگر پس از زایمان علایم این بیماری ها را داشته باشید، بلافاصله کمک بگیرید. 2 تا 3 ماه پس از زایمان، باید توسط روماتولوژیست ویزیت شوید. پزشک علایم بیماری لوپوس را در شما بررسی می کند و در مورد شروع مجدد مصرف داروهایی که در دوران بارداری مجبور به قطع آن ها بودید، تصمیم می گیرد.
آیا مادران مبتلا به لوپوس می توانند به نوزاد خود شیر دهند؟
شیردهی برای شما و نوزادتان بی خطر است. برخی از داروهای لوپوس می توانند از راه شیر مادر منتقل شوند که در مورد این داروها باید با پزشک خود مشورت کنید.
آیا مادران مبتلا به لوپوس، نوزادان مبتلا به لوپوس به دنیا می آورند؟
خیر؛ اما ممکن است نوزاد آن ها مبتلا به لوپوس نوزادی باشد. لوپوس نوزادی همان لوپوسی که بزرگسالان به آن مبتلا می شوند نیست و به این معنی هم نیست که وقتی بزرگ شوند به لوپوس مبتلا خواهند شد. شایع ترین علامت لوپوس نوزادی، بثورات روی صورت نوزاد است. به طور معمول این بثورات 6 ماه پس از تولد نوزاد از بین می روند. در موارد نادر، نوزادان مبتلا به لوپوس نوزادی، دچار بلوک مادرزادی قلب می شوند که در دوران بارداری قابل شناسایی است. نوزادان مبتلا به بلوک مادرزادی قلب، پس از تولد احتیاج به مراقبت فوری دارند و ممکن است به یک ضربان ساز برای کمک به کنترل ضربان قلب خود نیاز داشته باشند. برای داشتن بارداری سالم و تولد نوزاد سالم، مراجعه به یک پریناتولوژیست (پزشک متخصص طب جنین و مادر) در دوران بارداری اهمیت زیادی دارد.
در طول دوران بارداری، پزشک خون شما را آزمایش می کند تا پروتئین های خاصی را که خطر بلوک قلبی را در کودک افزایش می دهند، بررسی کند. همچنین ممکن است برای بررسی مشکلات قلب جنین، از سونوگرافی کمک بگیرد.
برای داشتن یک بارداری سالم، با پزشکان خود همکاری کنید و به یاد داشته باشید که بیشتر نوزادانی که مادر آن ها مبتلا به لوپوس است، سالم به دنیا می آیند.