آکنه نوزادی

آکنه یکی از شایع ترین مشکلات پوستی است که بیشتر افراد در دوره ای از زندگی خود آن را تجربه می کنند. اگرچه آکنه به جوش غرور جوانی معروف است، اما گاهی در دوران نوزادی نیز ظاهر می شود.

آکنه نوزادی یک بیماری پوستی شایع است که معمولا از 2 تا 3 هفتگی شروع می‌شود و حدود 20 تا 40 درصد از نوزادان به آن مبتلا می شوند. خوشبختانه این عارضه موقتی است و ناراحتی برای نوزاد ایجاد نمی کند.

این مطلب به توضیحاتی در مورد دلایل بروز آکنه در نوزاد و درمان آن پرداخته است.

علت بروز آکنه نوزادی

درست مانند آکنه دوران نوجوانی، هورمون ها مقصر اصلی ایجاد آکنه نوزادی هستند. البته این جوش های پوستی به دلیل هورمون‌های مادر که هنوز در خون نوزاد در گردش است، ایجاد می شوند. هورمون‌های مادری غدد چربی روی پوست نوزاد را تحریک می‌کنند و باعث ایجاد جوش‌ روی چانه، پیشانی، پلک‌، گونه‌ و گاهی سر، گردن، کمر و بالای سینه نوزاد می شوند.

افزون بر این، پوست نوزاد هنوز به طور کامل رشد نکرده و منافذ بسیار زیادی دارد، به همین دلیل منبع خوبی برای نفوذ آلودگی و ظهور لکه ها است. همچنین یکی دیگر از علت های بروز آکنه در نوزادان، پوست بسیار حساس آن ها است (برخی بیشتر).

آکنه نوزادی

درمان آکنه نوزادی

متأسفانه به دلیل حساس بودن پوست نوزادان، برای خلاص شدن از شر آکنه جز صبور بودن، کار زیادی نمی توان انجام داد. چند نکته برای درمان آکنه نوزادی شامل موارد زیر است:

– آکنه را فشار ندهید، دستکاری یا اسکراب نکنید.

– پوست نوزاد را 2 بار در روز با آب گرم تمیز کرده و به آرامی خشک کنید.

– روی نواحی آسیب دیده از صابون یا لوسیون استفاده نکنید.

– از مصرف داروهای ضد آکنه یا سایر محصولات مراقبت از پوست مخصوص بزرگسالان خودداری کنید.

– از درمان های خانگی طبیعی استفاده کنید. برخی از مادران توصیه به استفاده از شیر مادر برای درمان جوش صورت نوزاد می کنند. آغشته کردن محل آسیب دیده با شیر مادر به روند بهبودی کمک می کند.

– از پزشک در مورد داروهای ایمن تجویزی یا بدون نسخه که به بهبود درمان پوست نوزاد کمک می کند، سوال کنید.

تفاوت آکنه با جوش نوزادی

آکنه نوزادی می تواند با میلیا که یک بیماری پوستی شایع دیگر در نوزادان است، اشتباه گرفته شود، اما این دو عارضه مشابه نیستند. میلیا برخلاف آکنه نوزادی باعث ایجاد التهاب و تورم نمی شود. آکنه نوزادی شبیه جوش های قرمز است، در حالی که میلیا برجستگی های کوچک سفید یا سرسفید است. البته روش درمان هر دو این بیماری های پوستی یکسان و شامل شستشو، مراقبت و انتظار است.

همچنین تعدادی بثورات پوستی و سایر بیماری‌های پوستی در نوزادان تازه متولد شده وجود دارد، که بر خلاف آکنه‌ نوزادی، برای کوچولو خارش‌دار و ناراحت‌کننده هستند و در هر نقطه از بدن می توانند ایجاد شوند. شایع ترین مشکلات پوستی مشابه آکنه نوزاد عبارت است از:

آکنه نوزادی

آکنه نوزادی

عرق سوز شدن نوزاد: این دسته از برجستگی‌های ریز، مرطوب و قرمز شبیه آکنه به نظر می‌رسند و اغلب با گرم شدن هوا در بازوها، پاها، بالای سینه، ناحیه پوشک و همچنین صورت نوزاد ظاهر می‌شوند.

بثورات پوشک: راش پوشک ناشی از رطوبت، تحریک پوستی و عدم وجود هوای کافی است که به صورت پوست قرمز و تحریک شده در ناحیه پوشک نوزاد ظاهر می شود.

کرادل کپ: یا بیماری کلاه گهواره ای برجستگی هایی قرمز ریز است که به عنوان درماتیت سبوره در نوزادان شناخته می شود. این جوش ها کوچک تر از آکنه هستند و با لکه های پوستی زرد رنگ و خشکی پوست همراه هستند. کرادل کپ شبیه فلس است، معمولا روی سر ظاهر می شود و گاهی به ابروها و قسمت بالاتنه نوزاد نیز سرایت می کند.

اگزمای نوزاد: اگزما بیماری است که برای مدتی طولانی بر روی پوست می ماند و باعث خشکی، قرمزی و پوسته پوسته شدن می شود. اگزما همچنین ممکن است به صورت برجستگی هایی در اطراف گونه و روی پوست سر ظاهر شود. با بزرگ تر شدن نوزاد بثورات روی چین‌های پوستی آرنج و پشت زانوی او پخش می شوند و به جوش‌های پر از مایع تبدیل می‌شوند. در صورتی که اگزما درمان نشود، می تواند منجر به پوسته ریزی و ترشح مایع شود.

آکنه نوزاد چقدر طول می کشد؟

آکنه نوزادی معمولا طی چند هفته پس از تولد تا حدودا 3 تا 4 ماه از بین می‌رود. (این زمان برای برنامه ریزی عکس های حرفه ای از نوزاد فوق‌العاده‌ است)

اگر نگران پوست فرزند خود هستید، باید بدانید که جای زخم آکنه نوزادی مانند نوع نوجوانی باقی نمی ماند. همچنین بروز آکنه در نوزادی، دلیلی بر پیدایش آن در دوران نوجوانی نیست.

زمان تماس با پزشک

آکنه نوزادی بدون درمان به خودی خود برطرف می شود. اما اگر برجستگی های آن عفونی به نظر برسد، باید با پزشک کودکان تماس گرفت. در صورتی که آکنه منجر به قرمزی پوست، برجستگی های ملتهب یا چرکی شود، نوزاد تب کند یا مشکوک به واکنش آلرژیک یا اگزما باشد، ممکن است برای جلوگیری از انتشار بثورات به کرم یا پماد نیاز باشد.

ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.