
10 نکته در مورد باروری – بخش اول
مرور کلی
تصورات غلط زیادی در مورد لقاح و بارداری وجود دارد. بسیاری از مردم نمی دانند که چگونه و کجا لقاح صورت می گیرد، یا مراحل رشد جنین چگونه است.
در حالی که لقاح یک فرآیند پیچیده به نظر می رسد، درک آن شما را از دانش مربوط به سیستم تولید مثل خود آگاه می کند و تصمیم گیری را برای تان آسان می کند. اطلاعات بیشتر درباره چرخه قاعدگی و تخمک گذاری به کنترل روند بارداری یا پیشگیری از بارداری کمک میکند، ضمن این که در تشخیص برخی مشکلات پزشکی هم مفید خواهد بود.
10 واقعیت باروری
1- بارداری در لوله های فالوپ اتفاق می افتد
بسیاری از مردم تصور می کنند که لقاح در رحم یا تخمدان ها اتفاق می افتد، اما اشتباه می کنند.
در حاملگی طبیعی، تخمک در یکی از لولههای فالوپ که تخمدانها را به رحم متصل میکند، توسط اسپرم لقاح مییابد. تخمک لقاح یافته سپس به سمت رحم حرکت میکند و خود را در دیواره داخلی رحم یا اندومتر مستقر میکند و اصطلاحا لانه گزینی میکند و در آن جا باقی میماند و رشد مییابد.
سلولها از موادی که توسط غدد رحمی ترشح میشود تغذیه کرده، حجم توده سلولی افزایش یافته و آرایش و نحوه قرار گیری سلولها نسبت به هم تغییر میکند. توده سلولی در این مرحله بلاستوسیست نام دارد و شامل یک کره توخالی سلولی است که در بخشی از آن تعداد کمی سلول تجمع میکنند. لایه خارجی تشکیل دهنده بلاستوسیست، در آینده پردههای اطراف جنین را تشکیل خواهد داد و سلولهایی که در داخل آن جمع شدهاند، جنین را میسازند.
یک استثناء از این قانون در مورد لقاح آزمایشگاهی وجود دارد. در فرایند IVF جدا سازی تخمک از تخمدان های یک زن و لقاح آن با اسپرم در آزمایشگاه انجام می شود.
زنان در صورت انسداد یا نبود لوله های فالوپ می توانند با روش IVF باردار شوند، زیرا در این روش فرایند لقاح در خارج از بدن زن انجام می شود و به رحم او منتقل می شود.
2- با هر تخمک گذاری لزوما بارداری رخ نمی دهد
تخمک گذاری به بخشی از چرخه قاعدگی زنان گفته میشود. این روند زمانی رخ میدهد که تخمدان، تخمک آزاد میکند. اگر تخمک بعد از آزاد شدن از تخمدان با اسپرم ترکیب شود و به رحم برود، یعنی بارور شده است و بارداری به وقوع خواهد پیوست. اما اگر چنین چیزی رخ ندهد و باروری صورت نگیرد، تخمک از هم متلاشی میشود و پوشش داخلی رحم در دوران عادت ماهیانه ریزش میکند و در قالب ترشحات خونآلود از واژن خارج میشود.
دلایل زیادی برای عدم بارورشدن تخمک وجود دارد، که شامل استفاده از روش های پیشگیری از بارداری است.
در صورتی که مشکلی در باردار شدن دارید و بیش از یک سال تلاش کرده اید ( در صورتی که بیش از 35 سال سن دارید، پس از شش ماه تلاش)، به پزشک زنان جهت درمان مراجعه کنید.
3- بارداری دوقلو ناهمسان
معمولاً تنها یک تخمک در طی فرایند تخمک گذاری آزاد می شود. با این حال، دوقلوهای غیر همسان که آن ها را با نام دی زیگوتیک (دو تخمکی) نیز می شناسند، زمانی به وجود می آیند که دو تخمک مجزا توسط دو اسپرم جداگانه بارور شوند.
در این بارداری هر یک از دوقلوها ویژگی های منحصر به فرد خود را دارند، به این معنا که آن ها مولفه های ژنتیکی یکسانی نداشته و هر یک جفت و متعلقات مخصوص به خود را دارند. از آن جایی که فقط نیمی از ساختار ژنتیکی این دوقلوها یکسان است دو نوزاد لزوما دارای جنسیت مشابه نیستند. در حقیقت دوقلوهای همسان تفاوتی با یک خواهر و برادر معمولی ندارند و فقط در یک زمان به دنیا آمده اند.
درمان های ناباروری مانند IVF می توانند احتمال چندقلو زایی را افزایش دهند. این امر به این دلیل است که درمان ناباروری اغلب شامل انتقال بیش از یک جنین به رحم در یک زمان به منظور افزایش شانس بارداری است. داروهای باروری همچنین می توانند منجر به آزاد شدن بیش از یک تخمک در طی تخمک گذاری شوند.
4- بارداری دوقلو همسان
بعضی اوقات، جنین در مراحل ابتدایی به دو سلول همسان تقسیم میشود و دوقلوهای همسان به وجود میآیند. به عبارتی از یک تخمک دو جنین تشکیل میشود که از لحاظ ژنتیک و ظاهر بسیار به هم شبیه هستند.