چه زمانی باید نگران درد سینه باشید؟
درد سینه می تواند نگران کننده باشد، اما اغلب جدی و خطرناک نیست. هورمون ها نقش مهمی در رشد بافت سینه و درد آن دارند. این مسئله به ویژه در زنان صادق است، زیرا تغییرات هورمونی باعث بزرگ و کوچک شدن مجاری و غدد پستان می شود.
این مطلب به بررسی علل درد سینه، زمان تماس با پزشک و نحوه تشخیص علائم میپردازد.
چه عواملی باعث درد سینه می شوند؟
در حالی که هر فردی ممکن است دچار درد سینه شود، این درد در افرادی که هورمونهای جنسی زنانه مانند استروژن و پروژسترون دارند، شایع تر است. این هورمون ها نقش مهمی در نوسان ساختار و اندازه بافت سینه ایفا می کنند.
درد سینه یا حساسیت به لمس در طول تغییرات هورمونی چشمگیر مانند بارداری و دوران شیردهی، طبیعی است.
درد سینه معمولا به دو دسته تقسیم میشود: دردهای دوره ای (cyclical) و دردهای غیر دوره ای (non-cyclic).
درد سینه دوره ای به چرخه قاعدگی مرتبط است و اعتقاد بر این است که تا حدودی به دلیل تغییرات هورمونی ایجاد می شود. این درد می تواند در زمان های مختلف چرخه قاعدگی احساس شود، اما بیشتر در ابتدای چرخه یا در زمان تخمک گذاری شایع است.
درد سینه دوره ای برای برخی افراد بسیار خفیف و برای برخی دیگر آزاردهنده است. طبیعی است که این درد فقط در یکی از سینه ها حس شود. درد دوره ای اغلب به مناطق دیگر گسترش می یابد و از نزدیک زیر بغل شروع می شود.
درد سینه غیر دوره ای می تواند در هر زمانی رخ دهد و ربطی به چرخه قاعدگی ندارد. این نوع درد بسیار نادر است و معمولا ناشی از دلایل مختلف از جمله ضربه، آسیب به بافت سینه یا حتی درد آرتروزی است. نوع درد ممکن است متفاوت باشد، اما معمولا دردی دائمی است که در ناحیه ای خاص از سینه حس میشود و می تواند شدید، خفیف یا گسترشی باشد.
درد سینه
علل درد دوره ای و غیر دوره ای سینه شامل موارد زیر است:
– آسیب تروماتیک
– برخی داروها مانند داروهای ضد بارداری یا ضد افسردگی
– عفونت هایی مانند ورم پستان (ماستیت) یا کیست سینه
– بارداری
– یائسگی
– شیردهی
– عدم استفاده از سوتین مناسب یا انجام ورزش نامناسب
– آسیب دنده
– درد عضلانی
– التهاب
– بافت فیبروزی
– سرطان پستان
چه زمانی باید برای درد سینه با پزشک تماس گرفت؟بیشتر علل درد سینه با گذشت زمان، مصرف دارو یا تغییر سبک زندگی خود به خود از بین می روند. با این حال، در صورت تجربه هر یک از علائم زیر، به پزشک مراجعه کنید:
– تب
– ترشح از نوک سینه
– افزایش ناگهانی یا تغییر درد
– توده یا برجستگی دردناک
– تغییر رنگ یا تغییرات پوستی
– درد در ناحیه ای خاص
– درد نامرتبط به چرخه قاعدگی
چگونه پزشک درد سینه را تشخیص می دهد؟
پزشک تشخیص درد سینه را با معاینه پستان آغاز می کند و درمورد سابقه پزشکی شخصی و خانوادگی سوالاتی می پرسد، زیرا در صورت وجود سرطان سینه در بستگان، باید این مسئله و سن فرد در زمان رخ دادن آن مشخص شود.
آزمایش ژنتیکی با استفاده از خون یا بزاق میتواند خطر ابتلا به سرطان را مشخص کند. اما ملاحظات دیگری نیز در سابقه خانوادگی وجود دارد. پزشک ممکن است برای بررسی دقیق تر بافت سینه ماموگرافی تجویز کند، همه زنان بین سن 50 تا 74 سالگی باید حداقل 2 سال یک بار ماموگرافی انجام دهند. در صورت وجود خطر ابتلا به سرطان، این آزمایش باید بیشتر تکرار شود.
سایر آزمایش هایی که می تواند به شناسایی تغییرات بافت، سرطان سینه یا سایر شرایط کمک کند، عبارت است از:
– آزمایش خون
– سونوگرافی
– سی تی اسکن
– بیوپسی سینه
نمونه برداری یا بیوپسی سینه گزینه ای انتخابی برای تشخیص تودههای سینه است.
ماموگرافی معمولا برای تشخیص درد سینه و سایر عارضه ها گزینه مناسبی است، اما گاهی سونوگرافی می تواند در افراد زیر 30 سال دقیق تر باشد. ماموگرافی در تشخیص سرطان بسیار دقیق است، به ویژه در افراد با سن بالا.
عوامل خطر سرطان سینه
دانستن خطرات سرطان سینه در حفظ سلامت نقش مهمی دارد. سابقه خانوادگی کمک زیادی به شناسایی خطر کلی می کند. شما و پزشک باید از هرگونه سابقه خانوادگی یا جهش ژنتیکی که می تواند احتمال ابتلا به سرطان سینه را افزایش دهد، آگاه باشید. افزون بر سابقه خانوادگی و ژنتیک، عوامل زیر نیز خطر ابتلا به سرطان سینه را افزایش می دهد:
– سن بالای 50 سال
– قاعدگی زودرس
– یائسگی دیررس
– افزایش تراکم پستان
– سابقه پرتو درمانی
– مصرف داروهای خاص
– چاقی
– هورمون درمانی
برای تسکین درد سینه چه کاری می توان انجام داد؟
درمان درد سینه به علت آن بستگی دارد. برای نمونه درمان سرطان سینه پیچیده است و به نوع و مرحله سرطان بستگی دارد.
با این حال، بیشتر دردهای سینه را می توان با دارو یا تغییر سبک زندگی برطرف کرد. برخی کارها که می توانید برای تسکین درد سینه انجام دهید عبارت است از:
– داروهای مصرفی خود را بررسی کنید، به ویژه داروهای ضدبارداری
– سوتین مناسب استفاده کنید
– مصرف غذاهای شور یا چرب را کاهش دهید.
– مصرف کافئین را کاهش دهید.
– از مسکن های بدون نسخه یا داروهای ضد التهاب استفاده کنید.
– از یخ، کمپرس سرد یا کمپرس گرم استفاده کنید.
– از تکنیکهای کاهش استرس یا آرامش استفاده کنید.
خلاصه مطلب
درد سینه شایع است و معمولا عارضه خطرناک و جدی نیست. بیشتر زنان در مقطعی از زندگی خود درد سینه را تجربه می کنند، اما تنها تعداد کمی از آن ها دچار بیماری جدی مانند سرطان می شوند.
اگر در مورد درد سینه خود نگرانی دارید، با پزشک در مورد علائم تان صحبت کنید. حتما توصیه های پزشک را جدی بگیرید و منظم غربالگری انجام دهید.
پزشک می تواند با بررسی عوامل خطر، از جمله سابقه خانوادگی و ژنتیک به شما کمک کند تا بهترین تصمیم را در مورد سلامت سینه خود بگیرید.