پوزیشن های شیردهی

فرآیند شیردهی پوزیشن های مختلفی دارد و می توان به مواردی مانند حالت توپ فوتبال، گهواره و خوابیده به پهلو اشاره کرد. انجام برخی از این موقعیت ها می تواند برای شما و دلبندتان مناسب تر و راحت تر باشد. با یادگیری این پوزیشن ها از شیر دادن به فرزندتان لذت ببرید.

اگرچه تولید شیر در بدن مادر به طور طبیعی انجام می شود، اما رساندن آن از سینه به شکم نوزاد به کمی مهارت و دانش نیاز دارد. برای بیشتر مادران و نوزادان تازه کار، اولین تلاش ها برای شیردهی در بهترین حالت، تجربه ای ناامید کننده است. اما با قرار دادن نوزاد در وضعیت مناسب شیردهی و همچنین جلوگیری از به وجود آمدن ناراحتی های نوک پستان برای مادر و سایر مشکلات شیردهی می توان به بهتر شدن این امر مهم کمک کرد.

نحوه نگه داشتن نوزاد در هنگام شیردهی

با قرار دادن نوزاد به سمت یک طرف سینه‌، شیردهی را شروع کنید. مطمئن شوید که بدن نوزادتان رو به سینه شما باشد و گوش، شانه و لگن او در یک راستا قرار گرفته باشند.

نباید سر نوزاد خم شود یا بچرخد، بلکه باید در راستای بدن او باشد. برای رساندن نوزاد به ارتفاع مناسب، از یک بالش شیردهی یا معمولی استفاده کنید.

موقعیت های مختلف شیردهی

یافتن وضعیت شیردهی مناسب و راحت برای مادر و نوزاد بسیار مهم است. مادر می تواند مطابق با میل خود از یک یا همه پوزیشن های برتر پیشنهادی استفاده کند:

وضعیت گهواره ای

برای شیردهی به نوزاد در حالت گهواره، موارد زیر را انجام دهید:

– سر نوزاد را در خم آرنج تان قرار دهید و با دست دیگرتان بقیه بدن او را نگه دارید.

– سینه تان را با دست دیگر خود نگه داشته و انگشت شست خود را بالای آن قرار دهید. به صورتی که نوک پستان و آرئول شما با بینی نوزاد در یک راستا باشد.

طریقه شیردهی

طریقه شیردهی

– انگشت اشاره شما باید در جایی باشد که چانه نوزاد با سینه تماس پیدا می کند. سپس سینه خود را به آرامی فشار داده تا نوک پستان کمی به سمت بینی نوزاد قرار گیرد. اکنون نوزاد آماده برای گرفتن سینه شما است.

وضعیت ضربدری یا متقاطع

برای شیر دادن به نوزاد در حالت ضربدری، طبق مراحل زیر اقدام کنید:

– سر نوزاد را با دست مخالف به سمت سینه‌ای که شیر می ‌دهید، بگیرید (یعنی اگر از سینه راست شیر می‌دهید، سر نوزاد را با دست چپ بگیرید).

– دست خود را پشت سر نوزاد گذاشته و انگشت تان را پشت گوش او ثابت کنید. سپس دست دیگرتان را پشت گوش دیگر او قرار داده و به این ترتیب دستان شما به صورت ضربدر قرار خواهند گرفت.

– در آخر می توانید با دست آزاد خود، سینه تان را همان طور که برای حالت گهواره قرار می دهید، جمع کنید.

وضعیت توپ فوتبالی

روش توپ فوتبالی (زیر بغل) به ویژه در موارد زیر استفاده می شود:

– زنانی که سزارین شده اند و می خواهند از قرار دادن نوزاد بر روی شکم خود اجتناب کنند.

– زنانی که سینه های بزرگ دارند.

– مادرانی با نوزادان ریز جثه یا نارس.

– مادران دارای نوزادان دوقلو.

طریقه شیردهی

برای شیر دادن به نوزاد در حالت توپ فوتبالی، مراحل زیر را انجام دهید:

– نوزاد را در کنار پهلوی خود قرار داده، به حالتی که صورت او به سمت صورت شما و پاهای او زیر بازوی تان قرارگیرد ( مانند توپ فوتبال) و در آخر نوزاد را به سمت سینه ای که می خواهید از آن شیر دهید، بالا بیاورید.

– شما می توانید با یک دست از سر نوزاد خود محافظت کرده و با دست دیگر سینه خود را همانند حالت گهواره ای، جمع کرده و به دلبندتان شیر دهید.

وضعیت تکیه داده (شیردهی بیولوژیکی)

وضعیت شیردهی تکیه داده به ویژه می تواند برای مادران با سینه‌های کوچک‌، نوزادان تازه متولد شده و نوزادان مبتلا به ناراحتی های شکمی یا نفخ مفید باشد.

برای شیر دادن به نوزاد در حالت تکیه داده، موارد زیر را انجام دهید:

– به تخت یا مبل تکیه دهید، با کمک بالش در حالت نیمه دراز کشیده لم دهید، نوزاد را روی شکم تان بخوابانید به شکلی که شکم او روی شکم شما و سرش به سمت سینه تان باشد، نیروی جاذبه او را برای شما نگه می دارد.

– نوزاد می تواند روی شکم شما استراحت کند. بدن نوزاد را در مقابل بدن خود قرار دهید، به گونه ای که او بتواند به سینه شما برسد.

– نوزاد می تواند به طور طبیعی در این وضعیت فیکس شود و شما می توانید با هدایت نوک سینه به سمت دهان نوزاد به او شیر دهید.

– هنگامی که نوزاد روی سینه شما قرار می گیرد، لازم نیست کار زیادی به جز دراز کشیدن و استراحت کردن انجام دهید.

حالت خوابیده به پهلو

این وضعیت برای شیردهی در نیمه شب، انتخاب خوبی است.

برای شیر دادن به نوزاد در حالت خوابیده به پهلو، موارد زیر را انجام دهید:

– هر دوی شما باید به پهلو بخوابید.

– با دستی که در سمت بالای سرتان است، سینه پایین را کنترل کنید و آن را به سمت دهان نوزاد هدایت کنید.

– در این وضعیت نباید ملافه ی اضافی در اطراف نوزاد باشد، زیرا با خطر خفگی همراه است. به همین دلیل نباید از این حالت روی صندلی، مبل و تخت استفاده کرد.

طریقه شیردهی

طریقه شیردهی

روش هایی برای چفت شدن صحیح دهان نوزاد:

اکنون که نوزاد در موقعیت شیردهی قرار گرفته، مهم است که او سینه مادر را درست به دهان بگیرد. چفت شدن نامناسب دهان نوزاد شایع ترین علت ناراحتی سینه، به ویژه درد نوک پستان است. با رعایت نکات زیر نوزاد را به سینه خود بچسبانید:

به آرامی با نوک پستان خود لب نوزاد را نوازش کنید.

لب نوزاد را نوازش کنید تا زمانی که دهان او به طور کامل باز شود(خمیازه کشیدن). به توصیه برخی از مشاوران شیردهی نوک پستان خود را به سمت بینی نوزاد گرفته و سپس آن را به سمت لب بالایی او هدایت کنید تا دهان او به خوبی باز شود. این کار مانع از جمع شدن لب پایین نوزاد در طول شیر خوردن می شود. در صورتی که نوزاد رویش را برگرداند، به آرامی گونه او را نوازش کنید. بازتاب گونه (بازتاب دهان گردی، روتینگ رفلکس) باعث می شود نوزاد به سمت سینه مادر برگردد.

نوزاد را به سمت سینه خود بگیرید

وقتی که نوزاد تمایلی به شیر خوردن ندارد، سینه خود را به زور وارد دهان او نکنید. در عوض اجازه دهید نوزاد برای تغذیه پیش قدم شود. شاید او به زمان نیاز دارد تا دهان خود را به اندازه کافی باز کند و به درستی سینه را بگیرد.

مطمئن شوید که نوک سینه و بخشی از هاله اطراف آن در دهان نوزاد قرار گیرد.

مکیدن تنها نوک سینه غدد شیر را فشرده نمی کند و باعث درد و ترک خوردن نوک پستان می شود. اما مکیدن صحیح سینه با عملکرد دهان، زبان و لب، باعث خروج شیر از غدد شیر می شود.

مراقب باشید سینه بینی نوزاد را مسدود نکند

هنگامی که نوزاد سینه را به دهان گرفت، شما می توانید به آرامی سینه خود را با انگشت تان فشار دهید و آن را از بینی نوزاد دور کنید. زیاد بالا بردن نوزاد به سمت سینه ممکن است فضای کمی برای تنفس ایجاد کند. بنابراین همان طور که به دلبندتان شیر می دهید، مطمئن شوید که چفت دهانش روی هاله ی آرئول شل نشود.

روش هایی برای اطمینان از تغذیه کافی نوزاد

در هنگام شیردهی گونه های نوزاد را بررسی کنید تا متوجه حرکت قوی، ثابت و منظم فک و دهان او شوید. این امر نشانه مکیدن و بلعیدن صحیح نوزاد است.

اگر نیاز دارید که نوزاد را دوباره در موقعیتی قرار دهید تا شیر بخورد، چفت دهان او را باز کنید و دوباره سینه را دهان او بگذارید تا نوزاد نوک پستان و آرئول را کامل به دهان بگیرد. برای درست گرفتن دهان نوزاد در ابتدا به چندین بار تلاش نیاز است. سرانجام این تلاش ها در دراز مدت منجر به داشتن فرزندی شادتر خواهد بود.

طریقه شیردهی

باز کردن چفت دهان نوزاد

بیرون کشیدن ناگهانی سینه از دهان نوزاد می تواند باعث آسیب به نوک پستان شود. بنابراین در مواردی که نوزاد سینه را به درستی نگرفته باشد و نیاز به چفت کردن دوباره داشته باشد یا همچنان شیر خوردن او تمام شده ولی سینه را در دهان خود نگه داشته باشد، باید برای باز کردن چفت دهان نوزاد، سینه خود را در نزدیک دهان او فشار داده یا انگشت تان را وارد گوشه دهان نوزاد کنید.

موقعیت های شیردهی که باید از آن اجتناب کرد

اگر نوزاد در وضعیت نامناسب قرار بگیرد، ممکن است سینه‌های مادر برای تولید شیر بیشتر، تحریک نشود و نوزاد شیر کافی دریافت نکند. این مسئله می تواند منجر به مشکلات بیشتر در دوران شیردهی شود.

در ادامه به توضیح چند موقعیت شیردهی که باید از آن اجتناب کرد، پرداخته شده است:

– مادر روی نوزاد خم شود: بسیاری از مشکلات مربوط به چفت کردن دهان نوزاد، به این دلیل اتفاق می‌افتد که مادر روی نوزاد خم می شود و سعی می‌کند سینه را در دهان او بگذارد. در صورتی که باید پشت خود را صاف نگه دارد و نواد را به سمت سینه بیاورد.

– بدن و سر نوزاد در یک راستا نباشد: اشتباه دیگر این است که سر نوزاد به سمت سینه باشد، ولی بدن او به سمت دیگر چرخیده باشد، این کار بلعیدن شیر را با مشکل مواجه می کند.

– بدن نوزاد از سینه خیلی دور باشد: در این صورت نوزاد هنگام شیر خوردن نوک پستان مادر را می کشد. این کار برای مادر و به طور بالقوه برای نوزاد ناراحت کننده است.

5 1 رای
امتیاز مقاله
اشتراک در
اطلاع از
0 کامنت
بازخورد داخلی
مشاهده همه نظرات